De ce functioneaza

IMPROVIZATIE.RO este un portal de promovare a improvizatiei in Romania!

Aici puteti afla informatii despre cursuri de improvizatie, despre spectacole de improvizatie, despre trupele de improvizatie din Romania si nu in ultimul rand despre cum puteti aplica principiile improvizatiei in viata voastra!

Asadar…

CE ESTE IMPROVIZATIA?

În pregătirea teatrală actorii învață comportamentul uman astfel încât să poată transforma acțiunile în intenții pentru a crea astfel interacțiuni reale în diferite situații. În mediul de business,  competențe similare sunt necesare pentru a interacționa eficient în cadrul diferitelor grupuri în situații reale. Improvizația reprezintă invenția sau fabricarea unei povești sau fir logic folosind un set dat de parametri.

Actul de improvizație nu este realizat individual de obicei, interacțiunea fiind o componentă cheie a procesului. De aceea improvizația este o metodă excelentă pentru a ajuta grupurile și echipele să interacționeze mai eficace și mai eficient.  

Așadar, improvizația poate fi folosită ca un instrument de învățare și exersare a diverse competențe precum: creativitate, spontaneitate, flexibilitate, comunicare etc.

LA CE AJUTA?

- sa ne dezvoltam spontaneitatea. Sa raspundem provocarilor la timp, rapid, eficient. Sa ne marim capacitatea de a gasi rapid un raspuns adecvat.

- sa ne amplificam abilitatile creative. Prin exercitiu, prin expunerea la stimuli, prin explorarea de alternative. Ne obisnim mintea sa caute frecvent solutii noi, sa descopere legaturi indepartate si sa le valorifice.

- sa ne imbunatatim increderea in noi insine. Devenind mai pregatiti pentru situatii inedite vom fi mai putin luati prin surprindere sau socati. Invatam sa stapanim situatiile noi, obisnuindu-ne sa ne aflam in ele.

- sa invatam sa transpunem gandurile in fapte. Fie ele mimica, gesturi, cuvinte. Vom fi mai cursivi, mai fluenti, mai expresivi, pentru ca improvizatia ne provoaca la exprimare.

- sa ascultam activ, sa fim deschisi si sa construim impreuna cu ceilalti, sa comunicam mai eficient. Improvizatia, ca si viata, nu este un one-man-show. Prin exercitiu invatam sa fim atenti, sa iesim din propriile noastre scenarii intransigente si prestabilite, sa acceptam idei noi cu bratele deschise si sa construim pe ele, sa fim mai pozitivi.

-  sa ne destindem, sa ne jucam, sa intinerim, sa ne cunoastem, sa ne imprietenim, sa ne provocam, sa inventam, sa ne distram.

PENTRU CINE ESTE?

Improvizatia este pentru TINE. Fie ca esti actor, bancher, mama, tata, artist, contabil, inginer, psiholog…incepator sau avansat.

Improvizatia face minuni fara a tine cont de rasa, etnie, sex, religie, varsta sau ocupatie. Trebuie doar sa fii curios sa o incerci.

MANAGERI

Improvizația te învață leadership. Un bun leader trebuie să poată  înțelege importanța fiecărui rol din echipă, să se adapteze stilurilor diferite ale membrilor echipei sale și apoi să îi inspire și să îi ghideze în direcția dorită, să asculte și să accepte idei, să ofere feedback și să ia decizii, uneori sub presiune și în condiții de incertitudine. 

ECHIPE DE VÂNZĂRI / RELAȚII CU CLIENTUL

Improvizația îmbunătățește abilitățile de comunicare și adaptabilitate – abilități cheie în lucrul cu alți oameni. Prin improvizație participanții își exersează spontaneitatea în diferite situații, ajutându-i să se adapteze mai ușor diferitelor tipuri de persoane și situații, să fie mai convingători și să creeze relații de calitate.

ECHIPE CREATIVE

Improvizația amplifică creativitatea întrucât îi forțează pe participanți să răspundă diferit în situații variate, să facă conexiuni, să gândească în afara cutiei, să vadă lucrurile dintr-o perspectivă nouă, să provoace status quo-ul. În workshop-ul de improvizație participanții îți exersează mușchiul creativității.  

TRAINERI

Improvizația este o metodă foartă bună de a exersa încrederea în sine și abilitățile de prezentare. Asta presupune lucrul cu non verbal-ul, emoțiile, crearea de discursuri interesante și povești. Improvizația dezvoltă abilitatea de a sta în fața unei mulțimi fără teamă, de a-ți folosi vocea pentru a crea impact, de a te adapta situațiilor neprevăzute.

* ECHIPE (în general)

Ținând cont de natura exercițiilor improvizația este o metodă excelentă de unire a echipei. Ajută participanții să se cunoască pe sine mai bine, să interacționeze cu alții, să lucreze în perechi sau grupuri, să cultive încrederea unii într-alții, să intre în spațiul personal al celorlalți devenind astfel mai confortabili să lucreze împreună. Este, de asemenea, distractivă și relaxantă, adăugând valoare culturii organizaționale.

CUM FUNCTIONEAZA ?

Se recomandă ca workshop-urile de improvizație să fie constituite din sesiuni recurente ce durează între 2-4 ore fiecare. O grupă nu ar trebui să fie alcătuită din mai mult sau mai puțin de 10-12 participanți. Durata și numărul participanților sunt însă flexibile și pot fi adaptate în funcție de obiectivele setate.

Workshop-urile sunt interactive, presupun mișcare și implicare activă. Materialele folosite sunt uneori (în funcție de exerciții și obiective) realizate chiar de către participanți, acest lucru constituind o activitate în sine.

După fiecare exercițiu/grup de exerciții facilitatorul moderează o sesiune de debriefing unde se discută: cum a fost, ce provocări au întâmpinat, ce pot învăța din asta, ce ar fi făcut lucrurile mai bine, unde pot aplica ce au învățat etc.