De ce functioneaza

CE ESTE IMPROVIZAȚIA?

Ne naștem într-o lume în care certitudinile și siguranța sunt pe cale de dispariție. În fapt, singurul lucru pe care-l știm cu siguranță zilele astea este că nimic nu este sigur. În contextul ăsta, trebuie să ne adaptăm atât pe plan personal, cât și în viața profesională. Flexibilitatea, adaptabilitatea,  colaborarea, creativitatea și capacitatea de a
merge înainte indiferent de obstacole devin astăzi arme indispensabile pentru cei care vor să reușească indiferent de context.

Iar în asta constă arta improvizației.

Improvizația este o metodă pluridisciplinară folosită tot mai des în mediul de business cu rezultate foarte bune. Atât de bune încât mari școli de business precum UCLA’s Anderson School of Management, Duke University’s Fuqua School of Business, MIT’s Sloan School of Management, Columbia Business School etc. au introdus improvizația în curriculum.


LA CE AJUTĂ?

  • să ne dezvoltăm spontaneitatea. Să răspundem provocărilor la timp, rapid, eficient. Să ne mărim capacitatea de a găsi rapid un răspuns adecvat.
  • să ne amplificăm abilitățile creative. Prin exercițiu, prin expunerea la stimuli, prin explorarea de alternative. Ne obișnuim mintea să caute frecvent soluții noi, să descopere legături îndepărtate și să le valorifice.
  • să ne îmbunătățim încrederea în noi înșine. Devenind mai pregătiți pentru situații inedite vom fi mai puțin luați prin surprindere sau șocați. Învățăm să stăpânim situațiile noi, obișnuindu-ne să ne aflăm în ele.
  • să învățăm să transpunem gândurile în fapte. Fie ele mimică, gesturi, cuvinte. Vom fi mai cursivi, mai fluenți, mai expresivi, pentru că improvizația ne provoacă la exprimare.
  • să ascultăm activ, să fim deschiși și să construim împreună cu ceilalți, să comunicăm mai eficient. Improvizația, ca și viața, nu este un one-man-show. Prin exercițiu învățăm să fim atenți, să ieșim din propriile noastre scenarii intransigente și prestabilite, să acceptăm idei noi cu brațele deschise și să construim pe ele, să fim mai pozitivi.
  • să ne destindem, să ne jucăm, să întinerim, să ne cunoaștem, să ne împrietenim, să ne provocăm, să inventăm, să ne distrăm.

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Se recomandă ca workshop-urile de improvizație să fie constituite din sesiuni recurente ce durează între 2-4 ore fiecare, pentru a spori gradul de asimilare a competențelor și abilităților exersate. O grupă nu ar trebui să fie alcătuită din mai mult sau mai puțin de 10-12 participanți. Durata și numărul participanților sunt însă flexibile și pot fi adaptate în funcție de obiectivele setate.

Workshop-urile sunt interactive, presupun mișcare și implicare activă. Materialele folosite sunt uneori (în funcție de exerciții și obiective) realizate chiar de către participanți, acest lucru constituind o activitate în sine.

După fiecare exercițiu/grup de exerciții facilitatorul moderează o sesiune de debriefing unde se discută: cum a fost, ce provocări au întâmpinat, ce pot învăța din
asta, ce ar fi făcut lucrurile mai bine, unde pot aplica ce au învățat etc.